Novosti

Arhitektonskom studiju MR2 nagrada CEMEX u kategoriji stambene građevine

Miroslav Rajić i Marin Račić iz MR2 dobitnici CEMEX-a za stambene građevine (1)
S nagrađenim projektom Miroslav Rajić i Marin Račić iz arhitektonskog studija MR2 sudjelovat će krajem godine i na natječaju za međunarodnu graditeljsku nagradu CEMEX u Meksiku.

Proglašeni su dobitnici Graditeljske nagrade CEMEX za Hrvatsku 2022. Arhitektonsko rješenje koje potpisuje dvojac Miroslav Rajić i Marin Račić iz arhitektonskog studija MR2 pobijedilo je u kategoriji stambenih građevina.

Na natječaju otvorenom tijekom ožujka i travnja sudjelovali su arhitekti, građevinari i investitori s projektima završenim tijekom prethodne dvije godine. Kriteriji odabira su, među ostalim, bili: arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje i cjelovita održivost.

Uz još tri domaća pobjednička projekta s prednatjecanja u Hrvatskoj, krajem godineće sudjelovati i na natječaju za međunarodnu graditeljsku nagradu CEMEX u Meksiku.

Miroslav Rajić i Marin Račić iz MR2 dobitnici CEMEX-a za stambene građevine 2 (1)

Članovi stručnog Odbora nagrade za izbor projekata za međunarodno natjecanje bili su: potpredsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Petra Škevin, prodekan za tehnologiju, infrastrukturu i konkurentnost Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu Alen Harapin te predsjednica Društva arhitekata Splita Daša Gazde. Odabrani su ovi projekti:

  • Nacionalni pobjednik u kategoriji infrastrukturnih građevina je ‘Obnova i rekonstrukcija Donjeg i Gornjeg mosta u Ninu’ (Spegra d.o.o.)
  • U kategoriji ‘Zajednički prostori’ odabran je ‘Vidikovac Zadar’ ( TIM d.o.o.)
  • Hortikulturna revitalizacija i ozelenjivanje platoa u parku Gradac, dobitnik je posebnih nagrada za održivu gradnju i društvenu vrijednost. (Lea Đurović Ruso)
  • Stambeno-poslovna građevina u Kutini, arhitektonskog studija MR2 Miroslava Rajića i Marina Račića, nacionalni je pobjednik u kategoriji  stambenih građevina.

Kako piše portal cemex.hr, među projektima koji su se ove godine prijavili na natječaj, odabrani su se istaknuli, ne samo kreativnošću i inovativnim promišljanjem urbanog prostora nego i korištenjem rješenja što nude održivost gradnje te visoku fleksibilnost primjene.

Miroslav Rajić i Marin Račić iz MR2 dobitnici CEMEX-a za stambene građevine 3 (1)

Svi nacionalni pobjednici bit će predstavljeni na službenoj stranici nagrade: https://premioobrascemex.com/

Predstavnik nagrađenog projekta stambeno – poslovne zgrade u Kutini je Marin Račić, koji je uz Miroslava Rajića, autor arhitektonskog rješenja, projektant konstrukcije je Miro Zadro, a objekt je izgradio D.I ING d.o.o.

Zgrada je projektirana tako da bi mogla samostalno stajati bilo gdje. Izgleda poput prizemnice s potkrovljem obloženim aluminijskim limom  s kojim je obloženo i pročelje etaža. Minimalno se izdižući od okolnih obiteljskih kuća, autori su se uklopili u postojeću izgradnju. Tlocrtno je zgrada organizirana s po četiri stana na dva stubišta.

Miroslav Rajić i Marin Račić iz MR2 dobitnici CEMEX-a za stambene građevine 4 (1)

Glavni naglasak većih stanova su kuhinje na pročelju i otvorene na loggie, koje tijekom ljeta mogu preuzeti funkciju blagovaonice.

Stanovi su vrlo svijetli, atipično bogatog prostornog standarda. Ostakljeno prizemlje više je nego li stambene etaže.

Projekt stambeno – poslovne zgrade u Kutini nastao u arhitektonskom studiju MR2 podigao bi urbane arhitektonske standarde i izvan Kutine, ocijenila je struka.

Foto: Robert Leš

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten